sâmbătă, 8 noiembrie 2014

DEZBATERI ELECTORALE

De ce sunt televiziunile private asa de disperate sa gazduiasca o "dezbatere" care are toate premisele de a deveni o amintire trista pentru toti? Poate pentru a-si mai drege putin audientele (cele reale, nu cele umflate artificial) - sau poate pentru ca pofta de circ a televiziunii nu are limite...

Ma uit cum diversi "guru" ai talk-show-urilor se auto-propun drept moderatori, gata sa-si satisfaca orgoliul flamand si sa-si justifice salariile care inca ii tin in viata, cam cu perfuzii iluzorii dupa parerea mea.

Si, tot dupa parerea mea, exprimata adesea in ultima vreme, dezbaterile televizate in Romania de acum nu isi au niciun rost. Putinul public captiv stie oricum cu cine va vota, daca va vota; o zona demografica majora nu e deloc interesata de televiziuni, asa ca oricum nu se vor uita. Restul asteapta, cuminti, sa vina tatucul sa-i ia cu autobuzul si sa le spuna unde sa puna stampila.

Si atunci, vorba aceea: cui prodest? Sa mai turnam niste arginti in tolba unor televiziuni ai caror moderatori freamata de placere doar cand invitatii se iau de par? Teoria cu "publicul vrea" nu are nicio baza, caci singurul lucru pe care il vrea "publicul" fiecarei televiziuni in parte este sangele "adversarului" bine creionat, prin manipulare si minciuna, de moderatorii preferati.

Dezbaterile televizate si-au cam trait traiul, inceput acum cincizeci de ani de JFK si Nixon. Si, oricum, ca de obicei, Romania se chinuie sa inventeze sau sa mentina o traditie care nu este a ei. Dar, cel putin, baietii si fetele de pe platouri au despre ce discuta pret de o saptamana. Ultima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu